Search in the website:

04/04/2016 / Rumunski kulturno-edukativni centar

Radionice rumunskog jezika

Event info

Date: 04/04/2016
Location: Rumunski kulturno-edukativni centar
Address: Njegoševa 7 Pančevo

 

“Radionice osnova rumunskog jezika”, projekat sproveden od početka aprila do sredine juna 2016. godine u organizaciji Udruženja za opštu kulturu i slobodno informisanje “Ommnibus”, okupio je 20-tak aktivnih polaznika od 16 do 70 godina iz Pančeva i okoline, koji su uspešno završili kurs. Ove radionice, prvenstveno namenjene onima koji ne poznaju ili slabo poznaju rumunski jezik, bile su održavane u prostorijama Rumunskog kulturno-edukativnog centra iz Pančeva svakog ponedeljka i četvrtka, a polaznike je u osnove ovog jezika uveo Kristijan Balteanu, profesor rumunskog jezika i član udruženja “Omnibus”. Projekat je bio potpuno besplatan za polaznike, finansiran je iz sopstvenih fondova i prvi je važniji poduhvat kojim se udruženje “Omnibus” predstavilo javnosti.

Pored osnova rumunskog jezika, šta podrazumeva čitanje i pisanje karakterističnih slovnih znakova, učenje osnovnih reči i fraza, sastavljanje jednostavnijih gramatičkih struktura i svakodnevnu konverzaciju, polaznici su tokom kursa saznavali i zanimljivosti iz bogate kulture, istorije, tradicije i umetnosti rumunskog naroda. Za kraj kursa organizovana je ekskurzija, a polaznici i prijatelji udruženja proveli su zajedno jedan dan u Temišvaru, gde su na licu mesta mogli da provere stečeno znanje jezika. Nekoliko dana kasnije projekat je zvanično završen opuštajućom baštenskom čajankom, uz nekoliko vrsta čaja, keks i rumunske romanse.

Budući da su radionice osnova rumunskog jezika izazvale značajno interesovanje sugrađanki i sugrađana, “Omnibus” će nastojati da i u skorijoj budućnosti organizuje slične programe, kako bi svim zainteresovanima na najbolji način približio rumunski jezik i kulturu i ukazao na celokupno nasleđe rumunskog naroda.