Search in the website:

Dejan Čančarević

Dejan Čančarević još je rođen u Pančevu 1975. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za srpsku književnost i jezik s opštom književnošću (master), a isti stepen je stekao i na studijama teorije dramskih umetnosti i medija na FDU u Beogradu.

 

Objavio je četiri zbirke poezije i učestvovao na nekoliko važnijih poetskih festivala u zemlji i inostranstvu. Pesme su mu objavljene u nekolicini domaćih i stranih književnih časopisa. Dobitnik je prve nagrade za esej Entropija u poeziji Vladislava Petkovića Disa na 44. Disovom proleću u Čačku. Radi kao profesor srpskog jezika u srednjoj mašinskoj školi u Pančevu. Bio je stalni saradnik umetničkog magazina „Kvartal” (Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva). Prirodno mu je da svoju poeziju iskazuje poetskim performansom i eksperimentom u domenu multimedijalne prezentacije i recepcije.

 

Aktivno je od 1994. do 2008. godine radio na radiju „Pančevo” kao tonac, montažer, koordinator i urednik emisija za decu i omladinu, ali i kao jedan od urednika i voditelja emisije o alternativnoj muzici i kulturi „UrbaniTurbani”. U okviru emisije iz kulture „Zvižduk”, na istom radiju pisao je kolumne na temu dnevnopolitičke stvarnosti. U periodu 2008 – 2011. godine koordinirao je emisijom „Generator” Radija B92. Bio je stalni saradnik nedeljnika „Pančevac” (2003 – 2010.), gde je u jednom periodu uređivao stranice kulture. U sadradnji s Domom omladine Pančevo vodio je novinarsku radionicu „Omnibus” (2011 – 2013.). Radio je i kao jedan od koordinatora galerije „Elektrika” Kulturnog centra Pančevo (2008-2010.), gde je organizovao nekoliko poetskih večeri.

 

Nije emigrirao. Očigledno. Ali je član benda TRANSEEN.