Search in the website:

Kristijan Balteanu

Kristijan Balteanu rođen je u Zrenjaninu (Becskerek/Petrovgrad) početkom decembra 1974. godine. U ovom gradu nikada nije živeo, već od najranijeg detinjstva udiše pančevački vazduh i hoda pančevačkim ulicama. Diplomirao je rumunski jezik i književnost na katedri za rumunistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i po zvanju je profesor rumunskog jezika i književnosti. Pored nastavničkog posla, bavi se i novinarstvom, muzikom, crtanjem, poezijom i ovlašćeni je prevodilac za rumunski jezik.

U novinarstvu je još od malih nogu; odrastao je u redakciji Novinsko-izdavačke ustanove “Libertatea”, gde je njegova majka radila kao novinarka. Tokom školovanja je pisao za školske novine, a za vreme studiranja postaje urednik i voditelj omladinske radio emisije Radio Novog Sada na rumunskom jeziku “Subota na srednjim talasima”. Piše za list “Libertatea” i omladinski časopis “Tineretea” i radi kao novinar-reporter u info-desku Radio Televizije Pančevo. Jedan je od osnivača emisije “Banatica” TV Pančevo na rumunskom jeziku, dok na radiju ove medijske ustanove uređuje i vodi emisije “Eko patrola” i “Urbani turbani”. U isto vreme radi i kao novinar saradnik Nedeljnog građanskog lista “Pančevac”, piše za nedeljnik “Vreme”, dnevne novine “Danas”, bilten “XXI vek”, magazine “Urban Bug” i “Quick Look”, časopis “Cuvantul Romanesc”, internet portal “Exilium” i svoj skromni doprinos daje Radio Studiju B, kao fono izveštač iz Pančeva. I dalje se aktivno bavi novinartstvom kao freelancer i koordinator programa omladinskog radija “Omnibus”.

Kao ovlašćeni prevodilac za rumunski jezik, prevodi sve važnije projekte prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, ali i sve druge akte, kao i poeziju i prozu.

Član je pančevačke biblioteke i rock’n’roll grupe EL BUZZ.