Search in the website:

Kristijan Balteanu

Kristijan Balteanu rođen je u Zrenjaninu (Becskerek/Petrovgrad) početkom decembra 1974. godine. U ovom gradu nikada nije živeo, već od najranijeg detinjstva udiše pančevački vazduh i hoda pančevačkim ulicama. Diplomirao je rumunski jezik i književnost na katedri za rumunistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i po zvanju je profesor rumunskog jezika i književnosti. Pored nastavničkog posla, bavi se i novinarstvom, muzikom, crtanjem, poezijom i ovlašćeni je prevodilac za rumunski jezik.

U novinarstvu je još od malih nogu; odrastao je u redakciji Novinsko-izdavačke ustanove „Libertatea“, gde je njegova majka radila kao novinarka. Tokom školovanja je pisao za školske novine, a za vreme studiranja postaje urednik i voditelj omladinske radio emisije Radio Novog Sada na rumunskom jeziku „Subota na srednjim talasima“. Piše za list „Libertatea“ i omladinski časopis „Tineretea“ i radi kao novinar-reporter u info-desku Radio Televizije Pančevo. Jedan je od osnivača emisije „Banatica“ TV Pančevo na rumunskom jeziku, dok na radiju ove medijske ustanove uređuje i vodi emisije „Eko patrola“ i „Urbani turbani“. U isto vreme radi i kao novinar saradnik Nedeljnog građanskog lista „Pančevac“, piše za nedeljnik „Vreme“, dnevne novine „Danas“, bilten „XXI vek“, magazine „Urban Bug“ i „Quick Look“, časopis „Cuvantul Romanesc“, internet portal „Exilium“ i svoj skromni doprinos daje Radio Studiju B, kao fono izveštač iz Pančeva. I dalje se aktivno bavi novinartstvom kao freelancer i koordinator programa omladinskog radija „Omnibus“.

Kao ovlašćeni prevodilac za rumunski jezik, prevodi sve važnije projekte prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, ali i sve druge akte, kao i poeziju i prozu.

Član je pančevačke biblioteke i rock’n’roll grupe EL BUZZ.