Search in the website:

Nenad Živković

Nenad Živković s-a născut în anul 1966 la Panciova. Provine dintr-o familie de jurnalişti şi intelectuali. La Școala Medie „Boris Kidrič”, în anul 1982, a redactat revista „Daljine” împreună cu Aleksandar Kolarić. Primul text în săptămânalul „Pančevac”, l-a publicat în octombrie 1983, fiind elev de Liceul „Uroš Predić“. A redactat revista „Gradnikovci” (în perioada stagiului militar), în localitatea Vipava, Republica Slovenia.

La jumătatea anilor 80, paralel cu studiile la Departamentul de Relații Internaționale la Facultatea de Științe Politice a Universității din Belgrad, colaborează și la revistele NON și „Student”. După promovarea facultăţii, în februarie 1991, scrie la revista „Panorama”, iar până în octombrie 1992, este colaborator la săptămânalul „Pančevac” (până când factorii politici nu l-au schimbat pe redactorul șef Živoslav Miloradović și au schimbat politica editorială a ziarului). Colaborează cu ziarul nou-înființat „Novi Pančevac”, și ca unul dintre trei co-redactori, redactează suplimentul lunar „Contra Bellum” şi buletinul „Mișcarea pentru Pace Pančevo”. În acest deceni teribilă, textele i-au fost publicate în publicaţiile „Vreme”, „Borba”, „Naša borba”, „Vojvodina”, „Nezavisni” și alte ziare și reviste.

 

A fost angajat ca asistent de arhivă la Arhiva Istorică din Panciova, iar la săptămânalul „Pančevac“, a fost ziarist, redactor de rubrică și în două rânduri, redactor șef și responsabil al ziarului, apoi consultant expert suprem de mass-medii la Agenția de servicii de marketing „Mex”, ca primul colaborator al directoarei Cancelariei Naționale de Decentralizare a Republicii Serbia (unde a redactat 14 ediții ale revistei bilunare „Decentralizator”), consilier autonom la Ministerul de Dezvoltare Regională și Autoguvernare și referent pentru relații publice la Hotelul „Villa Breg” din Vârșeț.

 

Actualmente, este ziarist independent.

 

La sfârțitul anilor 80 a activat la inițiativele ecologice și la ramura Partidului Verde, iar la începutul anilor 90 la mișcările pacifiste. Este angajat la diferite organizații nonguvernamentale și inițiative civice care promovează valorile civice. A realizat câteva performanse politice care au stârnit atenția publică. Este co-autor de patru publicații despre istoria orașului Panciova și autorul cărții „Druga strane, levo”, în care sunt colectate editorialele din prima perioada redactării ziarului „Pančevac”. În pregătire sunt și alte cărți.

Este coordonator suprem al Școlii de Ziaristică a Radioului „Omnibus”.